Es ist vollbracht

Misschien overbodig te zeggen, dat ik dol ben op lijstjes. Ik zou zo een top 10 kunnen maken van mijn lievelingslijstjes. Ik deel mijn lijstjes ook graag met anderen. Mocht je in Berlijn bijvoorbeeld ooit nog in een ziekenhuis opgenomen moeten worden (en dat gebeurt al snel), dan moet je gewoon even bellen. Om een weloverwogen keus te kunnen maken tussen de verschillende klinieken, bieden mijn lijstjes namelijk een niet te onderschatten hoeveelheid aan informatie.

Ik mail je terstond mijn lijstjes met titels als ´De ziekenhuizen met´:

`de verbijsterendste wachtkamers´ (Op plaats 1: MHZ Uhlandstrasse; leren fauteuils voor de patiënten die privé verzekerd zijn, plastic klapstoeltjes voor de ziekenfondsverzekerden),

´de lichtdoorlatendste gordijnen´ (DRK Kliniken Berlin Westend; dunne, gele, veel te korte gordijnen. Het plakken van vuilniszakken op de ramen is daar echter – in tegenstelling tot in veel andere ziekenhuizen – wel weer toegestaan),

´de buitenissigste verpleegkundigenopmerkingen´ (Tijdens de bevalling in het Ernst von Bergmann: `U denkt dat dít zwaar is? Wacht maar tot het kind er is, dán wordt het pas zwaar!´),

`de toepasselijkste artsennamen´ (Met stip op 1: Dr. Storch – vertaald: Dr. Ooievaar –, onze kinderarts).

Maar zo rond de Kerst zijn jullie wellicht meer geholpen met mijn lijstje: ´De tien duidelijkste signalen dat remigratie van Duitsland naar Nederland weleens héél lastig kan worden´. Mocht je in deze dagen je familie en vrienden in Nederland heel erg missen en op de facebooksite `Nederlanders in Berlijn´ al een berichtje hebben geplaatst met de tekst: `Wie wil mijn appartement in Friedrichshain per direct voor onbepaalde tijd van mij overnemen´, check dan voor de zekerheid toch eerst nog even dit lijstje. Es ist noch nicht zu spät!

De tien duidelijkste signalen dat remigratie van Duitsland naar Nederland weleens héél lastig kan worden:

1.  Je koopt teva trekking sandalen (Jerusalem Nikes voor de niet-ingewijden) voor de vakantie en je draagt ze ook daadwerkelijk. Zelfs op je shopping tour door Lucca.

2. Bij het schrijven van een Nederlandse tekst, kijk je op http://www.vertalen.nu hoe je woorden als: `ausgeprägt´ en ´erkundigen´ in het Nederlands vertaalt.

3. Op familiebezoek in Nederland, erger je je eraan dat iedereen zo hard praat.

4. Je ergert je sowieso sneller dan ooit aan alles en iedereen en laat dat ook duidelijk merken.

5. Je hebt je er uiteindelijk bij neergelegd, dat het met de topografische kennis van Duitsers nooit – laat dit even tot je doordringen: nooit! – meer goed komt. Als een Duitser vraagt: `Kommst du aus Holland?´, beaam je zonder ook maar de geringste neiging tot heropvoeding: ´Ja, ich komme aus Holland!´ Zelfs als je geboren en getogen bent in Maastricht.

6. Je huis is vol spullen, waarvan je het bestaan voorheen niet eens vermoedde: sloffen, fietshelmen, bleigießsets, geborduurde tafelkleden, schnitzelhamers, Semmelknödel, taartvormen, donsjassen, tafeltennisbatjes in alle soorten en maten, badmintonsets in alle soorten en maten, huisapotheken (voor elke verdieping één, je weet maar nooit of je kind het overleeft, als je de Ibuprofenzetpillen niet direct in handbereik hebt) en een Reisepass voor je jongste kind, omdat je geen zin hebt nog een keer helemaal naar de Ambassade te gaan voor een Nederlands paspoort. Drie weken geleden heb je een faxapparaat gekocht.

7. Je bent er heilig van overtuigd dat je gymnasium hebt gedaan, ook al heb je zowel Latijn als Grieks er na het derde jaar uitgegooid.

8. Je informeert eens bij de Humboldt-Universität naar de mogelijkheden om op je veertigste nog een Dr.-titel in wat dan ook te halen en vindt dat doodnormaal.

9. Tijdens het avondeten hoor je jezelf ineens voorstellen: `Zullen we dit jaar naar Mallorca op vakantie gaan?´ Je overweegt of je dan gelijk ook maar wetsuits voor de kinderen voor aan het strand zal kopen. De zon kan daar echt gemeen branden!

10. Aan het einde van een column hef je na het laatste woord je handen theatraal ten hemel en verzucht je vol pathos: `Es ist vollbracht!´

 

Advertentie

4 gedachtes over “Es ist vollbracht

  1. Zo herkenbaar!!! Vooral die huisapotheek, dat “ich komme aus Hollland” , terwijl ik dus echt uit limburg kom en mijn zoon heeft nu dus ook alleen maar een Reisepass, omdat ik te lui ben naar Düsseldorf te rijden ( en het is veel duurder), voor een nederlandse pas.

Graag je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s