De eerste Advent

Trots zijn wij en heel gelukkig met de geboorte van onze dochter Bettie.

Op het kaartje staat een draaimolen in ouderwetse kleuren. Nostalgisch, net als de naam van het pasgeboren meisje: Bettie. Ik vind het erg lief klinken. De moeder van Bettie is een oud-collega van mij. Via Facebook hebben we nog geregeld contact. Leuk dat ze me nu een kaartje heeft gestuurd. Maar toch zorgt de tekst ervoor, dat ik iets voel samenknijpen. Ergens rond mijn middenrif, in mijn keel en om mijn hart.

Want waarom is ze trots? Waarop is ze trots? Is ze trots dat ze de zwangerschap heeft doorstaan? Is ze er trots op dat ze een kindje in haar armen houdt? Is ze er trots op dat haar dochter, zo jong nog, al zo luid kan schreeuwen?

Trots ben je op een prestatie. Maar moeder worden is toch geen prestatie? Je krijgt een kind, je maakt het niet. Een kind is een geschenk en moeder worden de grootste gift überhaupt. Als je voor je veertigste verjaardag van je vriendinnen een ontspannende wellnessdag met ayurvedische gezichtsmassage en het all in algenpakket krijgt, dan roep je toch ook niet uitzinnig van blijdschap: `Ik ben zo trots!´

Ik lees het woordje trots op geboortekaartjes en bij babyfoto´s op Facebook en iedere keer steekt het.

Ik weet dat negen maanden zwangerschap geen aaneengesloten roze wolkendek is. Een bevalling vind ik ook geen gezellige en intieme happening. Ik vind het een compleet overrompelend gebeuren en niet zozeer alleen in positieve zin. Er zijn vrouwen die liever bevallen, dan dat ze naar de tandarts gaan. Ik hoor heel duidelijk niet tot die groep.

Maar vertel dat een vrouw met een langdurig onvervulde kinderwens. Om de dag zit ze in de wachtkamer van de gynaecoloog, waar ze in de glossy´s leest, dat Heidi Klum en Victoria Beckham wederom zwanger zijn. Op vakantie gaat ze niet meer, want iedere behandeling kost € 2500,-. In Duitsland wordt dat slechts gedeeltelijk door het ziekenfonds vergoed. Hoefde ze de injecties in het begin alleen in haar buik te spuiten, tegenwoordig draait ze er haar hand niet meer voor om, zo´n gevaarte in een spier van haar bil te raggen. Alleen haar nek verdraait ze daar soms nog pijnlijk mee. In plaats van met een pampertas, sleept zij voortdurend met koelboxen, om alle spuiten op de juiste temperatuur te houden. Al jaren drinkt ze geen alcohol en cafeïne. Suiker laat ze voor de zekerheid ook maar staan. Ze doet alles. Ze laat alles. Maar in verwachting is ze nog steeds niet.

Je ziet haar op elk kraamfeestje. Dapper zit ze met de baby op schoot. En ook met Kerst legt ze de felbegeerde Lego Starwars V-Wing Starfighter voor haar neefje onder de boom.

Trots ben ik op haar. Voor de geboorte van mijn kinderen voel ik niets dan diepe dankbaarheid.

Dit weekend is het eerste Advent. Het is de tijd voor bewustzijn en bezinning. We verheugen ons op een kindje dat geboren gaat worden. We verheugen ons op een wonder. Berlijn is veranderd in een grote sprookjesstad. De Kurfürstendamm ziet er prachtig uit met alle lichtjes. Op de Kerstmarkten ruikt het naar Glühwein, gesuikerde braadappel en wierook. Ieder jaar laat ik me graag opnieuw betoveren door de intense sfeer van verwachting, de gemoedelijkheid en de kerstliedjes waarin we God danken.

Maar laten we ook bidden. Voor die vrouw die op een afstandje – diep weggedoken in haar sjaal – bij de draaimolen staat. Haar ogen volgen de ronddraaiende figuren; jaar, na jaar, na jaar, na jaar. Op de rug van het paard ziet ze haar kindje genieten. Aarzelend zwaait ze. Het lijkt zo grijpbaar dichtbij. Maar dan stopt het carrousel en verflauwt het ´O, Holy Night´. In de betovering van het licht leeft haar kindje; iedere keer weer. Maar als ze in de donkere nacht naar huis loopt, is het vooral stil.

Ik wens jullie een warme eerste Advent.

Advertentie

4 gedachtes over “De eerste Advent

Graag je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s